Vorige week donderdagochtend koos ik zelf voor om lekker even alleen te gaan wandelen. Ik poste er zelfs een paar foto’s van op facebook ;-). En tijdens de wandeling dacht ik nog: waarom doe ik dit nu niet vaker? Het was echt lekker even niets moeten dan ‘gewoon’ genieten van mijn omgeving. Het was mooi weer, maar ook al zou dat niet het geval zijn, dan had ik het nog fijn gevonden.

Ik heb de hele dag gemerkt dat ik meer energie had, dat ik mij fitter voelde en ook qua humeur zat ik veel beter in mijn vel. Het laatste stuk van mijn wandeling bedacht ik: waarom doe ik hier niet meer mee? En daar gaat deze blog over.

Positieve effecten van wandelen

Voordat ik je ga uitdagen om ook mee te gaan even op een rijtje wat de positieve effecten van wandelen zijn. Op de website van wandelnet.nl kwam ik onderstaande blog tegen:

In zijn blog geeft Davis naar aanleiding van een in 2016 verschenen onderzoek van Miller en Krizan een opsomming van de voordelen voor je brein. Een korte samenvatting:

 1. Wandelen verbetert je humeur, zelfs als je het niet verwacht. De uitkomsten laten zien dat na slechts 12 minuten wandelen een verbetering is waar te nemen in humeur, veerkracht, focus en zelfvertrouwen in vergelijking tot 12 minuten zitten.
 2. Wandelen stimuleert je creatieve vermogens, met name het probleemoplossend vermogen. Er is een toename waarneembaar van 60% ten opzichte van zitten en het effect blijft tot ongeveer een kwartier na het wandelen aanwezig.
 3. Wandelen zorgt voor extra verbindingen tussen je hersencellen. Na een jaar wandelen konden onderzoekers een toename van de connectiviteit tussen de verschillende hersengebieden waarnemen in de gebieden die zijn betrokken bij dysfunctioneren door ouderdom.
 4. Wandelen verbetert je geheugen, proefpersonen konden geheugenopdrachten beter uitvoeren wanneer ze daarbij in hun eigen tempo konden lopen. Vooral bij jonge proefpersonen was het effect van wandelen sterk.
 5. Wandelen geeft je het juiste denkritme
 6. Wandelen brengt je naar buiten en groen doet goed. Combineer wandelen met natuur (of in ieder geval een klein beetje groen) en je creeert een win-winsituatie.

Lees het hele blogartikel van Davis Dissalvo: Why Walking is Better Brain Medicine than Anything You’ll Find on the Supplement Shelf

 

Wandelen

Als je dan àl die voordelen leest, dan zouden we toch allemaal spontaan moeten gaan wandelen?! Om mezelf en andere te stimuleren om meer te gaan wandelen ga ik iets organiseren. Het kost niets, behalve een uur van je dag. En het gaat je wel heel veel opleveren, dat beloof ik je!

Wat gaan we doen?

 • Ik plan twee data, volgende week dinsdag 24 oktober 9 uur en donderdag 2 november 9 uur. Ik kies bewust even twee verschillende dagen zodat de dag geen ‘excuus’ hoeft te zijn. Daarna ga ik kijken welke vaste dag en in welke frequentie reëel is om te blijven organiseren.
 • Ik ga wandelen en ik zou het super vinden als er meer mensen met mij mee gaan wandelen. We maken een wandeling van ongeveer een uur. Wandelen kan ieder in zijn of haar eigen tempo doen.
 • Neem goede schoenen mee, ook voor wat modderige paden.
 • We maken dus een wandeling van ongeveer een uur over landgoed Kernhem en door het Edese bos. We starten bij Pannenkoeken boerderij Kernhem.

Voor wie?

Iedereen die graag een keer wil wandelen en graag weer in beweging wil komen en het ook leuk vindt om dat in een groepje te doen. De zogeheten ‘stok achter de deur’.

Maar ook in de groep ben je tot niets verplicht. Als je stukken alleen wilt lopen is ook prima. Jij vult de wandeling in zoals jij dat wilt.

Mijn rol?

Wandelen zet ik in mijn coachpraktijk steeds vaker in. Ik ervaar dat het zoveel positiefs met mensen doet. Tijdens deze wandeling is mijn rol gewoon net als die van jullie. Ik heb zin in een wandeling en ik wandel mee. Tijdens de wandeling moet vooral niets. Het is geheel vrijblijvend.

Afhankelijk van jouw behoefte, kan ik dingen aanreiken, denk aan:

 • een (gedeelte als) stiltewandeling, hoe kan ik dat aanpakken?
 • je krijgt bij de start van de wandeling een vraag, opdracht, metafoor mee. Tijdens de wandeling ga je hiermee aan de slag.
 • ik kan een stukje met je mee wandelen om met jou te ‘spiegelen’. Zie het als een helemaal vrijblijvend coachgesprek.
 • neem je fototoestel mee en dan krijg je een kleine ‘opdracht’ mee om te fotograferen.

 

Vrijblijvend!

Als je een keer komt, verplicht je jezelf tot niets. Natuurlijk hoop ik dat je enthousiast bent en vaker wilt komen, maar niets moet.

Aanmelden is wat mij betreft geen must. Ik sta op dinsdag 24 oktober om 9 uur voor Pannenkoekenhuis Kernhem en ik vertrek uiterlijk om 09.05 uur. En dat geldt ook voor donderdag 2 november. Wil je je wel aanmelden, mail mij dan met je gegevens. Dat kan hier! Als je aangemeld bent, dan neem ik als welkom een kleinigheidje voor je mee.

 

Ik hoop je volgende week te ontmoeten! En neem gerust anderen mee of stuur deze post naar anderen door!

(N.B. niet alle foto’s zijn genomen op landgoed Kernhem. Wel allemaal in de gemeente Ede.)

Powered by WishList Member - Membership Software