Stress - de signalen

Stress, wat is het eigenlijk? 

 

Stress hebben we allemaal en dat is ook nodig om goed te kunnen functioneren. Helemaal zonder stress leven is ook niet gezond. We hebben allemaal stress nodig om goed te kunnen functioneren. Op deze pagina vind je informatie terug over wat stress is, welke signalen kunnen duiden op te veel stress. Daarnaast een paar tips om de negatieve stress te verminderen.

Stress is wat er gebeurt als we geconfronteerd worden met een fysieke, psychische of sociale invloed of situatie die, objectief of subjectief,ons evenwicht verstoort, op zo’n wijze dat we de situatie niet zomaar kunnen negeren, noch routinematig kunnen hanteren. – Theo Compernolle

Stress ontstaat als er meer van je gevraagd wordt dan je denkt waar te kunnen maken. – Annita Rogier

 Zoals in de inleiding al staat, zijn er positieve en negatieve stresssignalen. Hieronder staat in het schema een aantal positieve stresssignalen.

 

Zoals je hierboven kan zien, heeft stress echt een positieve kant. Maar wanneer er niet meer sprake is van kortdurende positieve stress, dan gaat stress een heel andere ‘lading’ krijgen. Dan is er echt belang om stresssignalen te herkennen. Herkennen voor jezelf, maar ook signalen te herkennen van anderen in je omgeving.

Dat herkennen is een eerste stap in de bewustwording. Maar veel mensen die uiteindelijk in een overbelastingssituatie belanden zijn zich wellicht nog wel bewust van de stresssignalen, maar vaak worden de signalen niet serieus genomen, of gedacht nog even doorbijten… want later gaat het echt wel beter. Soms is het kortdurend even doorbijten, maar helaas sluipt vaak een negatief stresspatroon er geleidelijk in.

Dus naast de stap van bewustwording is er ook nog een volgende stap nodig, namelijk de stap van actie ondernemen. Later kom ik daar nog even op terug. Nu eerste de ‘oranje en rode’ signalen.

 

Oranje-signalen

Er is wel een onderscheid te maken in ‘oranje’ en ‘rode’ signalen. Waar bij oranje signalen duidelijk de stress al langdurig aanwezig is. Vaak kan er al gesproken worden van chronische stress. Het kan natuurlijk ook een kortdurende stressbelasting zijn die heel intens is geweest of gepaard ging met (heftige) emoties. Hieronder staan een aantal van de oranje signalen.

Op het moment dat je denkt: ik heb er maar een paar van deze signalen, dan kan het nog van belang zijn om serieus naar de signalen te kijken. Je hoeft je lang niet in alle signalen te herkennen om tóch te veel hinder te hebben van stress om goed te kunnen functioneren.

Dus lees de signalen eens door en schrijf eens voor jezelf op een notitieblaadje welke signalen jij je herkent op dit moment.

 

 

 

Zijn er oranje signalen waarin je je hebt herkent? Of waren het er toch meer dan je dacht? Zijn het op dit moment nog oranje signalen of treden er toch al een paar van de signalen richting rood? Hieronder is het schema van de rode signalen opgenomen.

Ik wil je echt aanmoedigen om niet langer te wachten om de signalen serieus te gaan nemen. Het lijkt misschien nog wel allemaal mee te vallen, maar als je echt eerlijk bent en er zicht toch wel zeker een patroon in, dan is het van grote waarde om actief met het thema veerkracht en vitaliteit aan de slag te gaan.

Want als jij  je bewust bent welke situaties, omstandigheden of onderdelen van jouw persoonlijkheid invloed hebben op de stress die jij ervaart, dan kan je veel meer gaan sturen in stressvolle situaties. Dan ontwikkel je veerkracht en vitaliteit.

 

  

v

Eenmalig vrijblijvend gesprek

Wil jij een vrijblijvend gesprek om de stressklachten die jij ervaart te bespreken? Neem contact met mij op en we gaan vrijblijvend een gesprek aan! De gegevens staan hieronder weergegeven.

  Coachtraject

  Herken je (veel van) bovenstaande klachten? En wil je toch de stap zetten om te kijken wat coaching voor jou zou kunnen betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek en een op maat traject.

  Bel 06-44309650

  Stuur een mail:

  vanessawijnberger@gmail.com

  Bezoekadres:

  Padberglaan 18, Ede

  Powered by WishList Member - Membership Software