Talenten

Vorige week heb ik les gegeven. Nooit gedacht dat ik dat zo leuk zou vinden. Voor een groep staan dat komt heel regelmatig voor in mijn werk, maar voor een groep (puberende) tieners was de vuurdoop. Op de school van mijn zoon, hij zit nu in groep 8, doen ze altijd aan het eind van het schooljaar een klein voorproefje voor de middelbare school. Twee dagen lang  worden de lesdagen ingevuld zoals op de middelbare school. Ieder lesuur een andere leerkracht. Ieder lesuur een ander vak. En ook nog in een ander lokaal. Wiskunde, Nederlands, maatschappijleer en nog een paar andere vakken. Ik startte de dinsdagochtend met het vak maatschappijleer. Echt een beeld hadden ze er niet van en nee, het ging niet over politiek… Het ging over talenten. Twee lesuren aan de slag met het ontdekken van je talenten.

Talenten, wat zijn ze?

Tijdens de les heb ik ze eerst laten opschrijven wat talenten zijn. En vaak werd de link gemaakt naar iets heel goed doen, bijvoorbeeld topsport, heel muzikaal zijn etc. Voor veel leerlingen was het woord talenten te ver of misschien wel te hoog gegrepen. En als je het dan gaat hebben over waar ben je goed in, wat vind je leuk om te doen, wat gaat je makkelijk af. Om dan vervolgens te benoemen wat je sterke kanten en kwaliteiten zijn, dan wordt het gelukkig wel een stuk makkelijker. En daarmee gingen ze lekker aan de slag!

Hieronder een opsomming wat we met elkaar gedeeld hebben over talenten: (en overal waar hier kind staat, dat mag je ook gewoon vervangen door je eigen naam, want dit is echt voor iedereen van toepassing!)

Ga mee ontdekken…

Als je dan met een groep tieners doorpraat over talenten, kwaliteiten, sterke kanten, dan merk je dat ze echt enthousiast worden. En hoe leuk is het om dat te mogen ontdekken. Vaak merk je dat je in ‘de waan van de dag’ helemaal niet stil staat in de dingen waar je goed in bent. In je sterke kanten. Maar niet alleen waar je goed in bent, maar juíst ook datgene waar je véél energie van krijgt. Want als je die twee kenmerken samenvoegt ergens goed in zijn – en het geeft vreugde en plezier, dan heb je het pas écht over je sterke kanten.

In coaching is dit één van de belangrijke thema’s die vaak terugkomt. En waar ik ook graag veel ruimte aan geef. Vaak zijn wij in ons leven onderweg door opvoeding, door verwachtingen van anderen, door financiële overwegingen het zicht op ons talenten kwijt geraakt.

Ik wil je graag een vraag stellen:

Pak eens een kladblaadje en schrijf eens 3 kwaliteiten van jezelf op. (En het liefst kwaliteiten die je ook energie en plezier geven….)

Hoe vond je dat om te doen? Ging het je makkelijk af? Of is het toch wel lastig.

  • Als het je makkelijk af ging, dan wil ik je uitdagen: schrijf voor jezelf op welke acties je de komende week gaat doen om één van de kwaliteiten de komende weken meer in te zetten in je leven. En doe dat voor alle drie de kwaliteiten.

 

  • Als het je erg moeilijk vond, dan wil ik je uitnodigen: in mijn praktijk werk ik met het DISC-model. In dit model zoomen we ook in op jouw kwaliteiten en ook op de voor jouw motiverende omstandigheden om je kwaliteiten in te zetten. Als jij voor de zomer nog aan de slag wil met jouw DISC profiel dan heb ik een mooie aanbieding. Jouw DISC profiel en één telefoon- of skypegesprek van 1 uur kost tot aan de zomer maar € 95,- incl. btw. (Normaal €125,- incl. btw.) Tevens krijg je er een werkboekje bij zodat je er ook zelf mee aan de slag kan!

DISC

Wil je meer weten over het DISC-profiel, dan kan je hier verder lezen. Of wil je meer weten over hoe jij je talenten, kwaliteiten of sterke kanten weer kan ontdekken? Wil jij graag weer meer plezier en energie in je werk ervaren? Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk!

Neem per mail of telefonisch contact met mij om de mogelijkheden te bespreken.

Bel 06-44309650

Stuur een mail:

vanessawijnberger@gmail.com

Bezoekadres:

Padberglaan 18, Ede

Powered by WishList Member - Membership Software